Copyright.cz

Velkopavlovická vinařská oblast [ Vinařská oblast ]

Velkopavlovická vinařská oblast je svou rozlohou vinic 2.333 ha druhá v České republice, hned za Mikulovskou oblastí.

Vinice se rozprostírají podél dálnice Brno-Břeclav a tvoří tak zajímavou scenérii pro projíždějící osádky vozidel. Největším centrem oblasti jsou Hustopeče, kde vinice již od pradávna vlastnili převážně bohatí měšťané hlavně z Brna a Olomouce.

Půdní fond oblasti je velmi pestrý, stejně jako výběr odrůd vinné révy, která se zde pěstuje. Odrůdy jsou převážně červené. Patří mezi ně Frankovka, Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Z bílých odrůd převažují Ryzlink rýnský a vlašský, Sauvignon a Neuburské.

Turistickou zajímavostí je starý historický Habánský sklep ve Velkých Bílovicích, který byl v 17. století postaven náboženskou sektou habánů.


Velkopavlovická vinařská oblast -Vinařské obce

Bohumilice, Boleradice, Borkovany, Bořetice, Brumovice, Diváky, Horní Bojanovice, Hustopeče, Kašnice, Klobouky u Brna, Kobylí, Krumvíř, Křepice, Kurdějov, Moravský Žižkov, Morkůvky, Němčičky, Nikolčice, Nosislav, Podivín, Přísnotice, Přítluky, Rakvice, Starovice, Starovičky, Šakvice, Šitbořice, Uherčice, Velké Hostěrádky, Velké Němčice, Velké Bílovice, Velké Bílovice, Velké Pavlovice, Vrbice, Zaječí, Žabčice

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vina.cz
Typ záznamu: Vinařská oblast
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 07.10.2004 v 16:23 hodin