Copyright.cz

Rulandské šedé [ Vinařství ]

Rulandské šedé

Bílá odrůda

Charakteristika odrůdy:
Rulandské šedé je pupenovou mutací Rulandského modrého. Vzniklo v Burgunsku ve 14. století, odkud se rozšířilo po celé Francii a zvláště do Champagne. V německu odrůdu rozšiřoval obchodník pa Ruland a nese tam po něm, stejně jako u nás jeho jméno.

Je středního růstu, má řidší olistění a dřevo vyzrává dobře. Odolnost proti mrazu je dobrá, bývá poněkud odolnější proti suchu. Hrozen je malý, většinou pevný, bobule malé s modrošedou slupkou. Hrozny se musejí rychle zpracovat, aby nebylo víno narůžovělé barvy.


Zraje poněkud dříve než Rulandské bílé a mívá méně kyselin.
Víno se prodává nejen jako víno odrůdové, ale často se užívá do směsí pro výrobu vín známkových, a to nejen bílých, ale i červených. V Bádensku se směs vín Burgundského modrého a Rulandského nazývá Rotling.

Rozšíření odrůdy:

Země původu:
Francie - burgundy. Vznikla pupenovou mutací z odrůdy Burgundské modré.
Jiná jména Pinot gris


Produkt: víno
Charakteristika:
Víno zlatožluté barvy s neutrální vůní. Vyšší obsah kyselin se stářím klesá a podporuje harmoničnost a extrktivnost. Vína jsou plná, neutrální, zlatavé barvy a často i se zbytkovým přírodním cukrem. Predikátní partie jsou charakteristické jemností a vyšším obsahem zbytkového cukru.

Při vysoké cukernatosti hroznů dosahují vína vynikající jakosti. Víno má pak vůni a chuť po čerstvém chlebu.


Gastronomické využití:
Vhodné k drůbeži, rybám a plným polévkám. Ke komplikovanějším úpravám se smetanovými omáčkami. Vhodné k polotvrdým, polotuhým a měkkým sýrům s mytou kůrou. Predikátní partie se podávají ke sladkým pokrmům.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vina.cz
Typ záznamu: Vinařství
AKTUALIZACE: uživatel č. 705 org. 56, 16.03.2004 v 11:47 hodin