Copyright.cz

Olga Široká, Ruční dřevořezba ze Seče [ Regionální výrobce nebo produkt ]

siroka

Když bylo Olze Široké 10 let, vyřezala nožem, tzv. rybičkou, mamince špalíček do okna, aby se jí nezavíralo. Nikdo ji vyřezávat neučil. Strýc byl švec a otec šikovný zámečník, proto o nástroje doma neměli nouzi. Po rybičce přišel na řadu kuchyňský nůž a pak teprve dlátka. Práce s dlátky jí pomáhala vyrovnat se se ztrátou otce. První vyřezala ze špalíčku čarodějnici, pak loutky atd.

Dřevořezbě se Olga věnuje více než třicet let. Je to spousta hodin práce, kterou vám nikdo nezaplatí. Ale je to práce, která přináší úlevu a radost. Práce, která dokáže léčit.

Originální dřevěné sošky vytváří z kvalitního lipového dřeva, někdy sáhne po ořechu. Sošky jsou vždy z jednoho kusu dřeva. Ztvárněné figurky představují převážně pohádkové postavy, ale i betlémy a zvířátka. Nejraději řeže sovy, anděly a čerty. S čertem si může víc vyhrát.
Jde pouze o ruční práci z místních zdrojů a vlastních nápadů. Finální výrobek je na závěr na povrchu upraven včelím voskem nebo jsou popřípadě nabízeny bez úpravy.

Od roku 2012 nese její tvorba certifikát ŽELEZNÉ HORY regionální produkt.

Dřevěné figurky si můžete prohlédnout a zakoupit po telefonické domluvě u producentky nebo se přímo domluvit na výrobě figurky pro vás, dle vašich představ. Výrobky najdete v obchodu Rusalka v Heřmanově Městci. Olgu Širokou můžete také vidět při práci na akcích na území Železnohorského regionu.

Kontakt

Olga Široká
Pardubická 278, 538 07 Seč
tel.: 702 077 636
siroka.o@seznam.cz

1-12telefonprodej ze dvora



Olga Široká, Ruční dřevořezba ze Seče

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
AKTUALIZACE: Lea Turynová (MAS ŽR) org. 127, 21.10.2022 v 08:50 hodin