Copyright.cz

Klešice [ Město nebo obec ]

Klešice
Obec Klešice leží na samém rozhraní Železných hor a Polabí, 2,5 km severovýchodně od Heřmanova Městce. První písemně doložená zpráva je z roku 1257. Od 14. století až do zrušení poddanství patřily Klešice stejné vrchnosti jako sousední Heřmanův Městec a byly hospodářsky, správně i soudně podřízeny stejnému panství. V roce 1848 bylo zrušeno poddanství. Klešický dvůr, stejně jako heřmanoměstecký velkostatek, zůstal v majetku Kinských až do roku 1945. Ve vsi byly již v roce 1448 tři mlýny. Obživou pro obyvatelstvo bylo převážně zemědělství, v minulosti též rybníkářství, vinařství a z černých řemesel pak vodní hamr na zpracování železa.
K obci náleží od roku 1789 jižní část osady Nákle a patří k ní také bývalý mlýn Lukavec pod Jezbořicemi. Tyto části společně s kmenovou obcí tvoří katastrální území Klešice.
Po roce 1989 podniky Sempra a Jednota ukončily v obci svoji činnost. Nyní zde působí převážně soukromé zemědělské a opravárenské firmy. Jsou zde také autoopravny a autodopravní firmy, hostinec, 2 hospody, velkoobchodní sklad i prodejna smíšeného zboží. Dále jsou v obci drobní živnostníci, další zaměstnaní občané dojíždějí za prací převážně do Heřmanova Městce, Chrudimi a Pardubic.

Mezi zajímavé stavební objekty patří bývalá sýpka v panském dvoře tzv. špejchar (dnes ve vlastnictví obce) a dům s naznačeným dřevěným hrázděním u silnice z Heřmanova Městce do Jezbořic (dnes soukromé vlastnictví).

Spolek dobrovolných hasičů pracuje v obci od roku 1 886 do současnosti a je největším organizátorem kulturního dění v obci.

K 1. lednu 2000 trvale žije v obci 328 obyvatel v 90 trvale obydlených domech a 7 bytech. Na katastru obce se nachází 8 chalup, 1 chata a 2 neobydlené objekty. V současnosti je v obci rozestavěno 20 RD. Obec má schválený ÚPSÚ a POV.

Obecní úřad

Klešice 32, 538 03, pošta Heřmanův Městec

klesice@centrum.cz, www.klesice.cz

Tel.: 469 696 499

Úřední den: středa 18.00 - 20.00,

Starostka: Marie Stará

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.klesice.cz
Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 127, 18.12.2021 v 23:55 hodin