Copyright.cz

Mikroregion OSTROŽSKO [ Mikroregion ]

Ostrožská Lhota
Antonínkové sečení 2009
Nevysoký kopec Svatý Antonínek - pradávné poutní místo, jenž dominuje malebnému kraji a z něhož lze shlédnout rovinatou údolní nivu řeky Moravy i mírné stráně osázené vinohrady, kraj, který se pasuje tradicí a polohou do role srdce Moravského Slovácka.
Mikroregion Ostrožsko sdružuje 8 měst a obcí - Blatnice po Svatým Antonínkem, Blatnička, Boršice u Blatnice, Hluk, Ostrožská Lhota, Ostrožská Nová Ves, Uherský Ostroh a Veselí nad Moravou.

K bohatství zdejšího regionu patří folklorní tradice, rozmanitá příroda, rozvíjející se vinařství a lázeňství, nabídka historických, turistických a rekreačních zajímavostí s možností využití nově budované sítě cyklotras i obnovené malé lodní plavby po řece Moravě.
J.J.


Mikroregion Ostrožsko tvoří obce a města, která mají společné historické osudy i četné potřeby a zájmy již od 13. století a slavné éry moravského husitství. Trvale je spojovala obrana proti ničivým uherským vpádům v 17. století i dopady hospodářských, politických a správních změn v 18. a 19. století. Symbolem boje proti nájezdníkům je tvrz hejtmana Šarovce v Hluku. Oblastí protéká řeka Morava, odedávna předurčující strategický význam hradů (později zámků) i městský urbanismus nejdůležitějších center Uherského Ostrohu a Veselí nad Moravou. Na řeku vinoucí se lukami a lužními lesy navazují revitalizované vodní cesty Baťova kanálu, který tomuto půvabnému koutu Slovácka dodávají jeho jedinečný ráz. Pohledovou i duchovní dominantou oblasti je poutní místo u Blatnice pod sv. Antonínkem, které svým štětcem evpropsky proslavil Joža Uprka. U sv. Antonínka se v roce 1871 uskutečnila také první velká lidová vlastenecká manifestace na Slovácku. Dynamicky se rozvíjející mikroregion je vyhledávanou destinací cestovního ruchu. Láká četnými památkami, krásnou přírodou a bohatstvím lidové kultury. Pestré kroje, zachovávané zvyky, cimbálové i dechové muziky, písně a tance udržované folklorními soubory a vesnickými skupinami oživují staré tradice. Snad nejznámější jsou národopisné slavnosti spojené s Jízdou králů v Hluku. Zajímavá je však i lidová kuchyně s celou řadou kulinárních specialit, produkty řemesel, ale především zdejší proslulé vinohradnictví a vinařství.
Poskytl: www.slavnostivinauh.cz


Kontakty:
Mgr. Vlastimil Vaněk
předseda správní rady

Jana Bujáková
projektový manažer Mikroregionu Ostrožsko

KONTAKTNÍ ADRESA:

Mikroregion Ostrožsko
Mgr. Vlastimil Vaněk
Zámecká 24
687 72 Uherský Ostroh
Česko (CZ)
tel: (+420) 572 503 961
(+420) 724 503 950
fax: (+420) 572 503 961
Ostrožská Lhota
Antonínkové sečení 2009, foto Josef Tymonek

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Mikroregion
AKTUALIZACE: Hana Wernerová (Folklorní sdružení ČR) org. 56, 21.06.2009 v 23:34 hodin